Kako izbrati pravi komplet?

Gobe se med drugim razlikujejo v tem kakšne pogoje potrebujejo za svojo rast. Glavni dejavniki za uspešno gojenje so primerna temperatura in zračna vlažnost ter zadostna količina svežega zraka. Pogoji se v domovih razlikujejo, zato vam bomo s tem člankom pomagali razrešiti dilemo glede izbire primernega kompleta za gojenje gob. 

Otročje lahki

Reishi ali svetlikava pološčenka - Ganoderma lucidum

Po našem mnenju je to goba, ki jo je najlažje vzgojiti iz kompleta, ker zraste kar v zaprti vreči. Vse kar ji moramo zagotoviti je dovolj toplote (20 °C ali več) in nekaj svetlobe (izogibamo se direktnemu soncu). Iz substrata bodo začele počasi poganjati gobe; ko te dosežejo vrh vreče, jo odprete pod varom, zavihate do substrata in gobe porežete. Ko ste gobe pobrali, vrečo ponovno zaprite z lepilnim trakom in počakajte na nov obrod. Iz enega kompleta boste gobe lahko pobirali vsaj trikrat. Več informacij o svetlikavi pološčenki, gojenju in njeni uporabi najdete tukaj

Ganoderma lucidum, reishi, svetlikava pološčenka, medicinske gobe, zdravilne gobe, gojenje gob, kompleti za gojenje gob
Tako izgleda reishi, ko zraste v vrečki (2. obrod). Za potrebe fotografiranja smo vrečo odstranili.

Roza ostrigarji - Pleurotus djamor

Roza ostrigar je tropska vrsta gobe, ki ima rada toploto in uspešno zraste tudi v ogrevanih stanovanjih. Po naših izkušnjah prenese tudi malo nižjo zračno vlažnost.  Zagotoviti ji morate gojitveno okolje, ki je lahko večja plastična škatla na dnu katere je moker material, ki zagotavlja vlago. Stene škatle 1x do 2x dnevno popršite z vodo. Škatla mora biti odprta, ker ne marajo ogljikovega dioksida.  

roza, ostrigar, gojenje gob, kompleti za gojenje gob
Roza ostrigarji so znani po svoji intenzivni rdečkasti barvi.

Šitake - Lentinula edodes

Prednost šitak je, da niso občutljive na ogljikov dioksid in zato lahko zrastejo v (skoraj) zaprti škatli. Prav tako jih ne moti višja temperatura v ogrevanem stanovanju. Tako kot za ostale gobe jim morate zagotoviti vlažno okolje, ki ga je najlažje ustvarite v prozorni plastični škatli. Ker je ta škatla lahko skoraj v celoti zaprta, jim boste lažje zagotavljali visoko zračno vlažnost. Pokrov škatle naj bo za kakšen centimeter ali dva zamaknjen od roba. 1x do 2x dnevno pršite stene škatle, pršite pa tudi substrat, dokler ne začnejo poganjati gobe. Ko po prvem obrodu poberete gobe iz substrata, ga za en dan namočite v vedro z vodo in obtežite, da se ponovno namoči. To lahko ponovite do 5x. Prva dva obroda sta najobilnejša, z vsakim naslednjim pa se količina gob zmanjšuje. Podrobne informacije o šitakah najdete tukaj.

Šitake, lentinula edodes, zdravilne gobe, medicinske gobe, gojenje gob, kompleti za gojenje gob
Prvi obrod šitak, ki je zrastel v enostavnem gojitvenem okolju v plastični škatli. 

Enostavni

Bukov ostrigar - Pleurotus ostreatus

Bukov ostrigar potrebuje za svojo rast veliko svežega zraka, vlažnost nad 75 %, ugajajo pa mu temperature med 10 in 20 °C. Prijajo mu neogrevani prostori, kot so hodniki, garaže in kleti, medtem ko se v ogrevanem stanovanju ne bo počutil najboljše. Če imate vlažno klet, bo ta zadostovala, v nasprotnem primeru pa gojitveno okolje vzpostavite v plastični škatli. Bukovi ostrigarji si včasih vzamejo čas, da zrastejo, zato lahko traja od enega do treh tednov, da boste obrali prvi šop gob. Kompleti bukovih ostigarjev vam bodo dali od 3 do 4 obrode gob. Več informacij o bukovih ostrigarjih najdete tukaj

 Bukov ostrigar, gojenje gob, kompleti za gojenje gob, zdravilne gobe, medicinske gobe

Prvi obrod bukovih ostrigarjev, ki je v vlažni kleti zrastel eni izmed naših strank.

Resasti bradovec - Hericium erinaceus

Resasti bradovci potrebujejo praktično enake pogoje kot bukovi ostrigarji. Temperature nad 20 °C jim ne ugajajo, zato jih namestite v neogrevan prostor. Namreč če komplet namestite v preveč topel in suh prostor se lahko zgodi, da goba začne rasti vendar kasneje projavi. Če imate srečo in ste potrpežljivi, boste lahko resaste bradovce iz kompleta pobirali tudi 7x ali več. Po treh do štirih obrodih lahko pride do pojava zelene plesni trihoderme, ki uničuje micelij gobe. Takrat je komplet najboljše zavreči. Več informacij o resastih bradovcih najdete tukaj

Resasti bradovec, levja griva, Hericium erinaceus, zdravilne gobe, medicinske gobe

Od vseh naših kompletov resasti bradovci poženejo v največ obrodih. 

Malo zahtevnejši

Kraljevi ostrigar - Pleurotus eryngii

Kot že ime pove, je to “luksuzna” goba. Je velika in mesnata goba, ki velja za eno izmed najokusnejših gojenih gob. Ker potrebuje visoko zračno vlažnost (80 % ali več), dovolj svežega zraka in temperaturo med 13 in 18 °C smo jo uvrstili med zahtevnejše komplete. Gojitveno vrečo pri kraljevih ostrigarjih odrežete nad substratom tako, da dobite od 15 do 20 cm visok “ovratnik” nad substratom. Odprto vrečo postavite v gojitveno okolje (plastična škatla ali vlažna klet) s primerno temperaturo. Iz kompleta kraljevih ostrigarjev lahko pričakujete od dva do tri obrode. 

Kraljevi ostrigar, Pleurotus eryngii, gojenje gob, kompleti za gojenje gob, zdravilne gobe, medicinske gobe
Kraljevi ostrigari iz naše gojilnice.

Ostrigar “črni biser” - Pleurotus ostreatus “Black Pearl”

Potrebuje enake pogoje kot kraljevi ostrigar, vendar da pri tej gobi v gojitveno vrečo naredite zarezo v obliki črke x, enako kot pri bukovih ostrigarjih ali resastemu bradovcu. Črni biseri po obliki bolj spominjajo na kraljeve ostrigarje kot na bukove, prav tako pa lahko porabimo celotno gobo, tudi bet. Iz kompleta črnih biserov lahko pričakujemo med tri in štiri obrode. 

Bukov ostrigar, Pleurotus ostreatus, gojenje gob, kompleti za gojenje gob, zdravilne gobe, medicinske gobe

Črni biser je poseben sev bukovega ostrigarja, ki izvira iz Azije. Za razliko od obilčajnega bukovega ostrigarja je bolj čokat in temnejši. Ker njegovi beti niso žilavi, lahko za kuhanje uporabimo celotno gobo. 

Splošni pogoji in nasveti

  • Gobe za rast potrebujejo nekaj svetlobe. Tema ali direktno sonce jim ne ugaja. Splošen nasvet je, da naj bo svetloba močna toliko, da še lahko beremo ob njej. 
  • Gob nikoli ne škropimo z vodo. Če so dlje časa mokre lahko začnejo gniti. V tem primeru gobe poberemo in zavržemo ter počakamo na nov obrod. 
  • Med obrodi (npr. po dve obrodih) lahko spodbudite rast gob in pridelek s tem, da vrečo namočite za en dan v vodo (pri šitakah je to obvezno), da se substrat ponovno napije vode. Ko vrečo s substratom vzamte iz vode poskusite iz nje odtočiti čim več vode. 
  • Ko mislite, da ste večino gob pobrali, kompleta ne zavzite; odstranite plastično folijo in ga postavite na senčno zunanjo lokacijo. Gobe namreč pogosto še večkrat poženejo, ko bodo zunanji pogoji ustrezni za njihovo rast.

Upamo, da smo vam pomagali razrešiti morebitne dileme pri izberi kompletov za gojenje gob. Dodatne informacije o skrbi za komplete pa najdete tukaj

Kompleti za gojenje gob