glavatec, cordyceps, impotenca, afrodizijak, zdravilne gobe, medicinske gobe, imunski sistem, energija, kordicepin, rak, rakava obolenja, energija, poživitev, šport, kondicija

Glavatci (Cordyceps)

Glavatci (lat. Cordyceps) so rod askomicetnih gliv z zelo posebnim življenjskim krogom. V naravi namreč živijo na različnih žuželkah, kot so mravlje, različnih hroščih, metuljih in veščah ter njihovih gosenicah. Ko spora, pride v stik z žuželko, vzkali in prodre v njeno notranjost. Nato prevzame kontrolo nad njenim telesom in jo “prisili,” da najde mesto, ki glivi najbolj ugaja in kjer bo učinkovito raztrosila svoje spore. Ko žuželka najde takšno mesto, jo gliva pokonča in prebavi, da lahko tvori gobo oz. trosnjak. Kljub bizarnemu življenjskemu ciklu pa so glavatci užitna in medicinska goba, ki je še posebej cenjena v Aziji. V kitajski tradicionalni medicini ima posebno mesto, kjer jih uporabljajo proti utrujenosti, za večjo spolno moč, boljšo kondicijo, proti tumorjem, v primeru respiratornih težav, za krepitev imunskega sistema, ipd. Na kitajskem je najbolj cenjen v naravi nabran Ophiocordyceps sinensis, katerega trosnjaki lahko dosežejo ceno tudi do 60.000 €/kg.

glavatec, cordyceps, impotenca, afrodizijak, zdravilne gobe, medicinske gobe, imunski sistem, energija, kordicepin, rak, rakava obolenja, energija, poživitev, šport, kondicija

Ophiocordyceps sinensis je verjeno najdražja goba na svetu. V kitajski tradicionalni medicini je ena izmed najbolj cenjenih medicinskih gob. Uporablja se skupaj z gosenico iz katere raste.

glavatec, cordyceps, impotenca, afrodizijak, zdravilne gobe, medicinske gobe, imunski sistem, energija, kordicepin, rak, rakava obolenja, energija, poživitev, šport, kondicijaTropska vrsta glavatca, ki raste iz paličnjaka. 

Kje glavatci rastejo v naravi

Največ vrst glavatcev živi v tropskih in subtropskih delih sveta, več različnih vrst je avtohtonih tudi v Sloveniji. Najpogostejši je kokonov glavatec (lat. Cordyceps militaris). Navadno ga najdemo jeseni (oktober in november) na vrtovih, travnikih, sadovnjakih in podobnih habitatih. Je dokaj pogosta goba, a ga zaradi svoje majhne velikosti hitro spregledamo. Večji sorodnik in najbolj znan predstavnik glavatcev, Ophiocordyceps sinensis, raste na visokogorskih planotah v Himalaji (Tibet, Nepal, Butan). Zaradi visoke cene in prekomernega nabiranja v naravi postaja kritično ogrožen. Gojenje glavatcev je zato tudi naravovarstveni ukrep, ki zmanjšuje pritisk na divje populacije glavatcev.

glavatec, cordyceps, impotenca, afrodizijak, zdravilne gobe, medicinske gobe, imunski sistem, energija, kordicepin, rak, rakava obolenja, energija, poživitev, šport, kondicijaglavatec, cordyceps, impotenca, afrodizijak, zdravilne gobe, medicinske gobe, imunski sistem, energija, kordicepin, rak, rakava obolenja, energija, poživitev, šport, kondicija
Kokonov glavatec (Coryceps militaris), ki je zrastel v okolici Škofje Loke. Navadno zrastejo iz bube različnih vrst metuljev in vešč.

Gojenje glavatcev

Iz izkušenj lahko povemo, da je gojenje glavatcev zahtevno. Druga ovira je, da je težko kupiti kvaliteten micelij glavatcev, saj večina prodajalcev prodaja degenerirane kulture, ki ne bodo tvorile trosnjakov. Gojenje glavatcev svetujemo samo največjim gobjim entuziastom.

glavatec, cordyceps, impotenca, afrodizijak, zdravilne gobe, medicinske gobe, imunski sistem, energija, kordicepin, rak, rakava obolenja, energija, poživitev, šport, kondicija
Gojeni trosnjaki kokonovega glavatca.

Blagodejni učinki glavatcev

Glavatci poleg betaglukanov, karotenov, sterolov in drugih bioaktivnih snovi vsebujejo kordicepin, ki je snov z izredno zanimivimi učinki na telo. Zaradi zakonodaje Evropske unije ugotovitev sodobnih raziskav žal ne smemo deliti z vami, zato vas vabimo, da se o učinkih glavatcev podučite sami. Na spletu boste našli veliko informacij, tistim, ki bi se radi podrobno podučili, priporočamo uporabo iskalnika po znanstveni literaturi Google Scholar ali PubMed

Glavatci imajo v Aziji vsaj 1500 letno zgodovino uporabe. Tradicionalno so jih uporabljali za zdravljenje težav z ledvicami, respiratornih okužb, bolezni jeter, proti utrujenosti, kot afrodizijak, proti tumorjem in krepljenje odpornosti na okužbe. V tradicionalni kitajski medicini so glavatci poleg reishija verjetno najbolj cenjene medicinske gobe. Na to kaže tudi cena v naravi nabranih trosnjakov, ki lahko doseže ceno tudi do 150.000 dolarjev na kilogram. V kitajski tradicionalni medicini glavatce uporabljajo kot močno podporo za pljuča in ledvice, kot poživilo in sredstvo proti utrujenosti ter kot afrodiziak. Glavatci so na zahodu pritegnili pozornost pred dobrimi 30 leti. 1993 je namreč skupina ženskih kitajskih tekačic na Olimpijskih igrah podrla več svetovnih rekordov na dolge proge (1500 – 10.000 m) in njihov trener je vzrok za uspeh predpisal ravno tej gobi. Športnice naj bi dlje časa uživale dieto s glavatci in zaradi tega dosegle tako vrhunske rezultate.

    V gobnjaku iz micelija glavatcev pridelujemo ekstrakt oz. tinkturo ali pa ga posušimo in zmeljemo v prah.

    Za tiste, ki bi želeli vedeti več vam predlagamo, da si preberite magistrsko delo našega sodelavca Primoža, ki se je v okviru magistrske naloge ukvarjal z gojenjem kokonovega glavatca na različnih gojiščih in preučeval njihove učinke na celicah pivskih kvasovk, kot modelnemu organizmu. Želimo vam prijetno branje.

    Back to blog