Kako skrbeti za komplete?

Kompleti za gojenje gob so sestavljeni iz substrata na bazi žagovine, ki je preraščen z micelijem glive. Micelij razkraja les in iz njega črpa hranila in energijo, ki jo uporabi za razvoj in rast gob. Iz enega kompleta lahko pričakujete do poldrugi kilogram gob. Gobe bodo zrasle v večih obrodih, običajno 3x, če ste dovolj vztrajni, pa lahko tudi večkrat. Prva dva obroda sta največja, kasnejši pa so po količini gob vedno manjši.

Kako skrbeti za komplete?

Najpomembnejši dejavnik za rast gob je dovolj visoka zračna vlažnost, ki naj bo vsaj 75 %. Večina gob potrebuje tudi primerno zračenje in temperature med 15 in 20 °C. Dovolj visoko vlažnost in zadostno količino zraka lahko zagotovite na dva načina:

 • Komplet postavite v prostor, ki je vlažen že sam po sebi. Če imate vlažno klet ali podoben prostor, to zadostuje za rast gob.
 • Komplet za gojenje postavite v plastično škatlo večjih dimenzij (npr. 40d x 30š x 30v cm ali več). Na dno škatle pred tem nasujte material, ki zadržuje vodo (perlit, vermikulit, glinopor, različne tipe peska). Material zmočite in nanj postavite komplet za gojenje. Enkrat do dvakrat dnevno stene škatle popršite z vodo, prav tako pa pazite, da je material na dnu škatle stalno navlažen. Tako pripravljeno škatlo postavite v prostor, kjer je vsaj nekaj svetlobe, vendar preprečite, da bi na komplet sijalo direktno sonce. Škatle ne zapirajte, lahko pa čez njo položite krpo ali kakšen podoben za zrak prepusten material.
 

 

Nasveti

 • Nikoli ne pršite vode direktno po gobah, ker lahko začnejo gniti.
 • Med enim in drugim obrodom je priporočljivo komplet namočiti v vodo. Komplet postavite v vedro vode in ga obtežite, da bo čim bolj potopljen. Namaka se naj od 12 do 24 ur. S tem se bo substrat spet navlažil, kar bo spodbudilo rast gob.
 • Ko mislite, da ste večino gob pobrali, kompleta ne zavzite; odstranite plastično folijo in ga postavite na senčno zunanjo lokacijo. Gobe namreč pogosto še večkrat poženejo, ko bodo zunanji pogoji ustrezni za njihovo rast.

Podrobna navodila za posamezne komplete

Bukov ostrigar

bukov ostrigar, kompleti za gojenje, gojenje gob, pleurotus osteratus

V vrečo naredimo 1-4 zareze v obliki križca velikosti 5x5 cm, iz koder bodo izraščale gobe; ena luknja rezultira v enem večjem šopu gob, več lukenj pa v več manjših, pri čemer so pridelki neodvisno od števila lukenj.

Ko naredite luknji, odvečen zrak iz vreče zgoraj iztisnete in zgornji del vreče trdno zalepite na spodnji del, tako da dobimo kompaktno tvorbo brez zračnih žepov – želimo namreč, da gobe izraščajo tam kjer jim določimo mi (zarezane luknje) in ne tam, kjer imajo kisik (vsepovsod po vrhu vreče).

 Optimalna vlaga: 85-90 %

Optimalna temperatura: 10-21 °C

 

 

Resasti bradovec

V vrečo naredimo 1-4 zareze v obliki križca velikosti 5x5 cm, iz koder bodo izraščale gobe; ena luknja rezultira v enem večjem šopu gob, več lukenj pa v več manjših, pri čemer so pridelki neodvisno od števila lukenj.

 Ko naredite luknji, odvečen zrak iz vreče zgoraj iztisnete in zgornji del vreče trdno zalepite na spodnji del, tako da dobimo kompaktno tvorbo brez zračnih žepov – želimo namreč, da gobe izraščajo tam kjer jim določimo mi (zarezane luknje) in ne tam, kjer imajo kisik (vsepovsod po vrhu vreče).

 Optimalna vlaga: 85-90 %

Optimalna temperatura: 10-21 °C

 

 

Kraljevi ostrigar

Zgornji rob vreče (5 cm) horizontalno odrežemo po celotni širini vreče, tako da substrat pride do kisika, hkrati pa mu na ta način robovi vreče vseeno malce pomagajo zadrževati vlago.

Komplet prestavimo v gojitveno okolje in smo še posebej pozorni na primerno vlago.

 

Optimalna vlaga: 85-90 %

Optimalna temperatura: 13-18 °C

 

 

 

 

Reishi ali svetlikava pološčenka

Svetlikavo pološčenko lahko gojimo na dva načina: v zaprti vreči ali kot ostale gobe z odprto vrečo v primernem okolju.

Gojenje v zaprti vreči je za domačo rabo najenostavnejše, saj vrečo le postavimo na svetlo in toplo lokacijo, vlažiti pa ne rabimo, saj je vlage znotraj vreče dovolj. Ko gobe zrasejo do vrha vreče, jo tik pod varom odpremo, poberemo gobe in vrečo z lepilnim trakom zapremo nazaj in bo tako naredila vsaj še en obrod.

Optimalna vlaga: 80-85 %

Optimalna temperatura: 18-28 °C

 

 

Šitake

Pri šitakah celoten substrat vzamemo iz vreče in postavimo v gojitveno okolje, pri čemer je najpomembnejše vrzdževanje visoke vlage, da se zametki gob stvorijo v največji meri, kar najlažje dosežemo z rednim pršenjem po substratu, tako da je površina ves čas vlažna. Kmalu bo substrat popokal in tam se bodo pojavljali zametki gob. Ko gobice v povprečju merijo 3 cm, prenehamo s pršenjem substrata, da gobe ne začnejo gniti, vseeno pa vzdržujemo visoko zračno vlago v okolju, kjer rastejo.

Ko poberemo vse gobe, substrat počiva v gojitvenem prostoru cca en teden, nato celoten substrat namočimo v vodo (obtežimo ga, tako da je z vodo popolnoma prekrit) za 24 ur in ga nato prestavimo nazaj v gojitveni prostor. Postopek ponavljamo dokler izraščajo gobe, pričakujemo lahko vsaj 3 obrode.

Kaj lahko gre narobe pri gojenju gob iz kompletov?

Gobe so živi organizmi, ki za svoje življenje potrebujejo ustrezne pogoje. Če teh pogojev ne bodo imele, se bodo pojavile težave v njihovi rasti. A včasih se kljub temu, da smo vse naredili prav, pojavijo težave. 

Dolgi klobuki in majhni beti

Razlog za deformacijo gob je premalo svežega zraka oz. bolje rečeno preveč ogljikovega dioksida. Veliko gliv je namreč občutljivih na koncentracijo CO2 v zraku, kar se kaže v spremembah oblike gob, ki poženejo iz kompleta za gojenje. Gobe zaradi prevelike koncentracije CO2 postanejo raztegnjene in puhle. Močno se podaljša dolžina beta, med tem ko se velikost klobukov zmanjša. Spremeni se tudi tekstura gobe, ki je veliko bolj mehka. Na količino CO2 so občutljivi resasti bradovci in vse vrste ostrigarjev, med tem ko na šitake količina CO2 skoraj nima vpliva. Pri določenih vrstah, kot je zimska panjevka (enoki-take, lat. Flammulina velutipes) ali svetlikava pološčenka (reishi, lat. Ganoderma lucidum) pa je sprememba oblike gobe zaradi velikih količin CO2 zaželjena. 

Rešitev: povečati je potrebno zračnost prostora, kjer rastejo gobe. Najpogosteje do težav pride, ko gobe gojite v zaprtih ali delno zaprtih škatlah. Priporočamo, da škatlo, v kateri rastejo gobe pustite odprto, zračno vlažnost pa zagotavljate z rednim pršenjem z vodo in namestitvijo vsaj 5 cm debele plasti glinoporja, perlita ali vermikulita na dnu škatle, ki da dobro zmočite. 

Bukov ostrigar, pleurotus osteratus, gojenje gob, kompleti za gojenje gob
Ekstremen primer pomanjkanja svežega zraka. Na fotografiji je bukov ostrigar, ki je rastel v zaprti škatli.

Čakam in čakam, pa nič ne zraste

Gobe so včasih trmaste in ne poženejo takoj, razlogov za to pa je lahko ogromno. Pomembno je, da se držimo pogojev, ki so za določeno vrsto navedeni, pri čemer je ključna temperatura in vlaga. Npr. kraljevi ostrigarji nad 18 °C ne rastejo in jih boste zaman čakali. Prav tako resasti bradovci ne bodo rastli pri temperaturah nižjih od 8 °C. Kar se tiče vlage, je potrebno zagotoviti pri večini vrst vsaj 85% zračno vlažnost. Če v vrečo s substratom naredite luknjo, potem pa se substrat na mestu luknje zaradi prenizke zračne vlažnosti posuši, gobe prav tako ne bodo zrastle. Izpostavili bi tudi bukove ostrigarje, ki včasih ne poženejo takoj. Navadno sicer gobe začnejo poganjati iz kompleta za gojenje v roku enega tedna, po tem ko ste v večo naredili luknjo, vendar ne vedno. Po poročanju različnih strank in tudi naših izkušnjah si včasih vzamejo čas tudi do en mesec, preden poženejo. Torej, če vam bukovi ostrigarji ne poženejo takoj, je ključna potrpežljivost. Pognali pa sigurno bodo. 

Rešitve

 • Upoštevanje pogojev (temperature in vlage), ki jih različne vrste gob potrebujejo za rast. 
 • Potrpežljivost.

Gobe so pognale, a so kasneje propadle

Kot rečeno imajo temperaturni pogoji na rast gob ključen vpliv. Za propad gob, ki so že pognale, a so kasneje začele rjaveti, gniti ali se sušiti je navadno odgovorna previsoka temperatura. Topel zrak pa pogosto pomeni tudi bolj suh zrak. Če se spomnimo osnovnošolske fizike, vemo da toplejši zrak lahko sprejme večjo količino (zračne) vlage. Med tem ko kar nekaj vrst gob v previsokih temperaturah sploh ne zraste (npr. kraljevi ostrigarji in ostrigar črni biser), bi tukaj izpostavili predvsem probleme z resastimi bradovci. Ti namreč pri temperaturah nad 22 °C začno normalno rasti, vendar se pogosto zgodi, da kasneje porjavijo in začnejo propadati. Pri visokih temperaturah so pogostejše tudi kontaminacije, ki se pojavijo na substratu, prav tako pa so pogostejše bakterijske okužbe (sploh če so gobe zaradi pršenja mokre), ki povzročajo gnitje gob. V primeru, da se nam to zgodi, poberemo vse poškodovane gobe v celoti in počakamo, da zrastejo nove. Gnilih gob ali gob s rjavimi lisami nikoli ne jemo, saj so lahko škodljive za naše zdravje. 

Rešitev

 • Ko so gobe večje od 1 cm jih nehamo pršiti z vodo. Zastajanje vode na rastočih gobah je namreč najpogostejši razlog za gnilobo. Za povečevanje zračne vlažnosti pršimo samo stene in dno škatle v katerih jih gojimo. 
 • V primeru, da imamo gobe v prostoru, ki je toplejši od 22 °C (za poletne in roza ostrigarje to ne velja) jim poiščemo hladnejši prostor. Spremljamo zračno vlažnost in jo po potrebi povečamo. 

 

Resasti bradovec, hericium erinaceus, kompleti za gojenje, gojenje gob
Resasti bradovec, ki je zaradi previsokih temperatur in prenizke zračne vlažnosti začel propadati. 

Mušice 

Slej kot prej se nam bodo v gojitvenem okolju, kjer imamo vreče z micelijem, pojavile mušice. Tudi v komercialnih gojilnicah gob so mušice napogostejši škodljivec. Največkrat se pojavijo mrtvaške mušice, ki se pogosto pojavijo tudi v zemlji sobnih rastlin. Same mušice sicer ne povzročajo škode na miceliju, jo pa povzročajo njihove ličinke (drobni prozorni črvički), ki se z micelijem prehranjujejo. Zares učinkovite rešitve, razen insekticidov, proti mušicam, ki živijo na gobah namreč nimamo, kljub temu pa obstaja kar nekaj preventivnih ukrepov. 

Rešitev:

 • Namestitev lepljivih pasti (rumenih plošč ali lepljivih trakov).
 • Namestitev pasti v katere se mušice ujamejo in utopijo. Sami si takšno past lahko izdelamo iz plastenke za vodo. Kot vabo lahko uporabimo v vodi raztopljen kvas in dodamo še malo jabolčnega kisa. 
 • Pasti z UV lučjo. 
 • Električni uparjalniki proti komarjem. Ti namreč vsebujejo blag hlapen insekticid. Mrtvaške mušice so na insekticid v uparjalnikih močno občutljive. V prostor kjer gojimo gobe za nekaj dni namestimo uparjalnik. Opozorili bi, da ima uparjalnik vpliv samo na odrasle mušice, med tem ko na ličinke nima vpliva.   

Gojenje gob, kompleti za gojenje gob

Mrtvaške mušice so velike okoli 2 mm in črne barve. Njihove ličinke živijo v substratu, kjer se prehranjujejo z micelijem. 

Kaj pa če se nam komplet za gojenje preveč posuši?

Substratom, ki so zaprti v vrečah se to sicer ne zgodi pogosto, so pa za sušenje toliko bolj občutljive šitake, ki jih gojimo brez gojitvene vreče. Pri gojenju šitak svetujemo, da po vsakem obiranju za 12 - 24 h substrat namočite v vodo. Pri tem ga obtežite, da bo potopljen v celoti. Tudi kompletom v vrečah ne bo škodilo če jih po 2. ali 3. obrodu namočite v vodo. Pri teh zadostuje, če jih postavite 10 - 15 cm vode z luknjo navzdol, prav tako za 12 - 24 h. Če nismo prepričani koliko se je posušil substrat ga lahko stehtamo. Naši kompleti za gojenje so težki med 3 in 4 kg. Če ima manj kot 2 kg je to pokazatelj, da ga namočite. V vsakem primeru pa bo dodatno namakanje spodbudilo rast novih gob. 

Šitake, lentinula edodes, zravilne gobe, medicinske gobe, gojenje gob, kompleti za gojenje
Ker substrati šitak niso v gojitvenih vrečah, se bolj izpostavljeni sušenju. 

Gobe so zrastle, a so čudnih oblik

Včasih iz substratov poženejo deformirane gobe ali gobe neobičajnih oblik. Spremembo oblike gob, ki jo povzroča povečana količina CO2 smo že opisali, a na obliko gobe vplivajo še drugi dejavniki. Včasih se zgodi, kot da bi se trosovnica obnila in pognala na zgornji strani klobuka, pojavijo se lahko izbokline na klobuku. Pri gojenje gob smo opazili, da so k temu nagnjeni kraljevi ostrigarji in ostrigarji črni biser. O tem poročajo tudi drugi gojitelji, zato menimo, da je to pri teh dveh vrstah normalno. Ugotovili smo tudi, da poletni ostrigarji postanejo deformirani pri temperaturah nižjih od 15 °C. Razlogi za deformacije so lahko zelo različni, kot npr. zastajanje vode na klobukih, neprimerni pogoji za rast, (pre)star micelij, glivni virusi in drugi. Kljub temu, da so gobe čudnih oblik, jih lahko normalno uporabite (če imajo normalen vonj in nimajo rjavih lis).

bukov, ostrigar, kompleti za gojenje, gojenje gob
Pri ostrigarjih "Črni biser" so izbokline na vrhu klobuka nekaj običajnega. 
Zimska panjevka, fammulina velutipes, gojenje gob, kompleti za gojenje
Zimska panjevka na kateri je trosovnica zrastla tudi na zgornji strani klobuka.

 

Nazaj na spletni dnevnik