O Gobnjaku

Gobnjak je majhna urbana gobja kmetija v Rožni dolini v Ljubljani, kjer skrbno in srčno gojimo izbrane kulinarične in medicinske gobe, kot so različne vrste ostrigarjev, resasti bradovec, šitake, shimeji, enoki, topolovke, reishi, kordiceps in druge.

Poleg svežih in sušenih gob nudimo tudi predpripravljene komplete, čepke z micelijem in ostale potrebščine, s pomočjo katerih si lahko vsak vzgoji svoje gobe doma! 

Naš cilj je širitev glasu o potencialih, ki jih ponujajo gobe, gojenju gob, njihovih blagodejnih učinkih na zdravje ljudi in pomenu gliv za zdravo okolje.

Redno organiziramo delavnice na temo gojenja in prepoznavanja gob ter nudimo strokovno svetovanje vsakemu, ki ga gojenje gob zanima podrobneje. 

Micelij je naš evangelij 🍄

Gobnjakova ekipa

Rok Zalar

Ideja o gojenju gob se je Roku Zalarju porodila v času študija bionike, ko se je ukvarjal s pivovarstvom in med praktičnim izobraževanjem v Vrhniški pivovarni izvedel za nadvse zanimivo rabo stranskega produkta pivokuhe – izdrozganega ječmenovega sladu – kot surovine za pripravo gobjega substrata. Z Bojano Rudović Žvanut, diplomirano kulturologinjo in soustanoviteljico Gobnjaka sta idejo kmalu prenesla v poslovno obliko in pričela s prodajo svežih gob, kompletov za gojenje in izvedbo delavnic na temo gojenja gob v domačem okolju.
Od leta 2020 je poslovalnica Gobnjaka locirana na Večni poti 1, kjer pripravljamo substrate za gojenje gob, organiziramo različne delavnice, v kletnih prostorih pa imamo gojilnico, kjer pridelujemo sveže gobe za prodajo.

Primož Turnšek

Primož Turnšek je magister mikrobiologije, permakulturni načrtovalec in učitelj, član kolektiva Krater in Zadruge Regrat. Že od otroštva ga zanimajo biologija, ekologija in rastline. Skozi študij mikrobiologije je svoje znanje in razumevanje narave poglobil in dobil vpogled v procese, ki delujejo v ekosistemih. Permakultura mu je odprla svet v sistemsko razumevanje in celostno načrtovanje okolja, ki upošteva tako naravo, kot ljudi. V kontekstu permakulture ga zanimajo predvsem okolje, kmetijstvo ter načrtovanje trajnostnih in regenerativnih načinov pridelave hrane.⁣ V Gobnjaku skrbi predvsem za laboratorijski del gojenja gob. 

 

 

Katarina Grabnar Apostolides

 Katarina Grabnar Apostolides se ukvarja z gobami že od malih nog. Prepotovala je celotno zahodno Evropo v najstniških letih (na štop) in se pri 19 letih ustalila v Angliji za 9 let, kjer se je tudi izobrazila za permakulturno načrtovalko. Navezala je kar precej mednarodnih stikov, z nekaterimi še danes sodeluje. ⁣ Ko je leta 2014 prišla nazaj v Slovenijo, se je vpisala v gobarsko društvo in začela s programom izobraževanja, ki ga nudijo gobarsko - mikološka društva po Sloveniji.

Po opravljenih vseh tečajih in izpitih, ki so do danes na voljo, je že nekaj let determinatorka samostojna raziskovalka in svetovalka. Aktivna je v kar nekaj slovenskih gobarskih društvih - na razstavah, ekskurzijah, predavanjih in delavnicah. V predkoronskih časih je redno sezonsko hodila v Transylvanijo in sodelovala pri popisih gliv v tamkajšnjih pragozdovih in pokopališčih.⁣

Ena od njenih največjih gobarskih strasti je nočni lov (opazovanje) gob tudi ponoči pod črno UV lučjo. Rada raziskuje prisotnost luciferina v vseh gozdnih bitjih, ne samo gobah, najbolj pa jo fascinirajo različni odtenki bioflurescence in biofosforescence v gobah, ko pade noč. Poleg tega je tudi zbirateljica nožev, mečev, gobarskih/mikoloških knjig (starih in novih), ter kosti. Glasbenica.⁣ Je mati dveh hčera in zaščitnica novih generacij, kot tudi starejših mikoloških mentorjev, kar je njena najpomembnejša vloga v življenju. Je tudi soavtorica knjige Zadnja vijoličasta bledivka (Beletrina, 2023), ki jo je napisala v soavtorstvu z Ano Schnabl. 

Glive

Glive so najpomembnejše članice naše ekipe, saj brez njih ne bi bilo Gobnjaka.  V naši zbirki gliv se nahaja že več kot 20 vrst, znotraj teh pa še mnogo različnih sevov, vsega skupaj več kot 40. 

Gobnjak v medijih

Medijski prispevki o Gobnjaku: 

Kompleti za gojenje gob